Життя як воно є – 2 Внутрішній фактор

Від чого залежить життя людини?

Продовження.

“І озвався до Нього один із народу: Учителю, скажи братові моєму, щоб він спадщиною поділився зо мною. А Він відказав йому: Чоловіче, хто поставив над вами Мене за суддю або за подільника? І промовив до них: Глядіть, остерігайтеся всякої зажерливости, бо життя чоловіка не залежить від достатку маєтку його. І Він розповів їм притчу, говорячи: В одного багача гойно нива вродила була. І міркував він про себе й казав: Що робити, що не маю куди зібрати плодів своїх? І сказав: Оце я зроблю, порозвалюю клуні свої, і просторніші поставлю, і позбираю туди пашню свою всю та свій достаток. І скажу я душі своїй: Душе, маєш багато добра, на багато років складеного. Спочивай, їж та пий, і веселися! Бог же до нього прорік: Нерозумний, ночі цієї ось душу твою зажадають від тебе, і кому позостанеться те, що ти був наготовив?…”

‭‭Луки‬ ‭12:13-20‬ ‭

Так від чого, залежить життя людини?

Як жив цей багатий чоловік? Напевно в достатку. Ісус не називає його несправедливим чи грішником. Про нього самого взагалі ми знаємо мало, окрім того що він був багатий і що він отримав гарний урожай. Реакція цього багача на прибуток типова для всіх людей. Нічого особливого, є дохід- треба збирати, складати, розбудовувати. Що ми скажемо? Мудро, правильно, раціонально. Я напевно зробив би так само, і думаю ви також. Є дохід треба вкласти в бізнес, відкласти на старість, на пенсію. Щоб потім жити і не переживати (пий душа, веселися, маєш добра….) Пройшло вже дві тисячі років, а в людському розумінні нічого не помінялось…

Але оцінка ситуації яку дав Ісус інша, не стандартна, протилежна від нашої..

Слова Ісуса про те, що життя людини не залежить від достатку маєтку її, дивують, пантеличать, тривожать, вибивають з під ніг тверду основу. Від чого тоді залежить, якщо не від достатку і маєтку, не від грошей і прибутку? Не від фінансів, освіти, положення в суспільстві?

Роздумую…

На життя, поступки, прийняття рішень людини впливають побутові, соціальні, релігійні та інші фактори. Такі як суспільство де народилась, виховання, релігія, освіта, генетична спадковість, хвороби, народжені і набуті страхи, комплекси, умови життя і багато іншого. Це все впливає на світогляд людини, на спосіб мислення.

Внутрішні і зовнішні фактори в житті формують саму особистість людини, її самооцінку, характер, світогляд. Безумовно все це впливає, в тому чи іншому вигляді, на життя людини, але в той же час, життя залежить від Бога.

Бог дає мудрість- мудрому, а розумному- знання. Бог дає людині здоров’я, свободу від страху, сміливість, волю до життя і продовження віку. Все це від Бога. І хоча часом обставини, хвороби, втрати, страхи паралізують життя людини, Бог в Своїй милості і любові до людини, відповідає на всі потреби її задовільняючи їх.

Бог є творець людини і всього всесвіту. Створивши все Бог не залишив Своє творіння, а приймає активну участь у всьому.

Пс 104:1-35 З першого до останнього речення описує турботу Бога про все живе І Його Божественну роль в житті людини.

Тільки деякі вірші:

Пс 104:2 Зодягає Він світло, як шати, небеса простягає, немов би завісу.”

‭‭Пс 104:10 Він джерела пускає в потоки, що пливуть між горами,”

‭‭Пс 104:14 Траву для худоби вирощує, та зеленину для праці людині, щоб хліб добувати з землі,”

Пс 104: 23 Людина виходить на працю свою, й на роботу свою аж до вечора.”

‭‭Пс 104:29. Забираєш їм духа вмирають вони, та й вертаються до свого пороху.”

Життя людини, і не тільки людини, а взагалі життя в цілому повністю залежить від Бога. Бога, який є Богом життя і Богом всього живого. Хоче людина цього чи не хоче, бачить чи не бачить, розуміє чи ні, але все обертається навколо Бога, Його законів, Його волі. Він все наповнює життям.

Всі люди праведники і грішники, а також всі їхні учинки в Божій руці.

‭‭

‭‭“Ото ж бо все це я до серця свого взяв, і бачило серце моє все оце, що праведні й мудрі та їхні учинки у Божій руці, так само любов чи ненависть: Людина не знає нічого, що є перед нею!”

‭‭Екклезiяст‬ ‭9:1‬ ‭

Ця істина дає нам велику надію, в те , що праведний Бог, творець всього не залишив нас людей самих у всесвіті, а турбується про нас, наповнюючи все своїм добром, життям, благословінням.

Бог дає нам життя і дає можливість насолоджуватись життям. Але також і попереджає що Він – Бог, і за всі вчинки, поступки, діла людина буде на суді перед Ним. За все що робила добре чи зле.

“Тішся, юначе, своїм молодецтвом, а серце твоє нехай буде веселе за днів молодощів твоїх! І ходи ти дорогами серця свого й видінням очей своїх, але знай, що за все це впровадить тебе Бог до суду!”

‭‭Екклезiяст‬ ‭11:9‬ ‭

Життя це найцінніший подарок від Бога. Насолоджуйтесь ним, і всім що маєте в житті. Кожною хвилиною. Але пам’ятайте, що все від Бога і в свій час Він всіх нас приведе на суд.

– V

P.S Продовження буде.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s