Три сучасних спокуси християнина

Три сучасних спокуси християнина. Новий погляд на старі істини…

Випробування, спокуса Ісуса Христа ввійшло в історію, в богослів‘я, в християнське життя як великий приклад боротьби, протистояння і перемоги.

Потому Ісус був поведений Духом у пустиню, щоб диявол Його спокушав. І постив Він сорок день і сорок ночей, а вкінці зголоднів. І ось приступив до Нього спокусник, і сказав: Коли Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами! А Він відповів і промовив: Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих. Тоді забирає диявол Його в святе місто, і ставить Його на наріжника храму, та й каже Йому: Коли Ти Син Божий, то кинься додолу, бож написано: Він накаже про Тебе Своїм Анголам, і вони на руках понесуть Тебе, щоб об камінь коли не спіткнув Ти Своєї ноги. Ісус відказав йому: Ще написано: Не спокушуй Господа Бога свого! Знов диявол бере Його на височезную гору, і показує Йому всі царства на світі та їхнюю славу, та й каже до Нього: Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся! Тоді каже до нього Ісус: Відійди, сатано! Бож написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому! Тоді позоставив диявол Його. І ось Анголи приступили, і служили Йому.”

‭‭Вiд Матвiя‬ ‭4:1-11‬ ‭

Проходять роки змінюються технології, змінюється рівень життя, а з ними змінюється і саме життя. Важко порівняти рівень життя яке було 5 років тому, 100 років тому не говорячи вже про те, що порівнювати життя сьогоднішнє і часів Ісуса Христа практично неможливо. Змінилось дуже багато але шляхи спокуси людини – ні.

Пожадливість плоті, пожадливість очам, гордість життєва нікуди не ділись. Все те саме тільки в новій, сучасній обгортці.

1. Суєта або «скажи каменеві»

В житті як на довгій ниві, все трапляється і все треба пережити. Здоров’я поправити, проблеми вирішити, гроші заробити, дітей виростити, будинок побудувати. На все свій час. Але напружений, високий темп життя вносить свої корективи забираючи сили, дорогоцінний час та можливості. Ісус із каменя хліб не робив, але то Ісус, а у нас інша ситуація. Хоча із каміння в буквальному сенсі ми хліб також не робимо, ми поступаємо по іншому – шукаємо роботу, щоб заробити на свій хліб. Бути фінансово незалежними, успішними, впливовими – бажання багатьох, якщо не всіх. Благополуччя виміряємо розміром будинка і роком випуску автомобіля…

А вже трохи пізніше інший хліб, хліб який виходить із уст Божих.

Спокуса така сама – ти голодний – зроби собі хліб! В тебе не вистачає чогось – зароби, є проблеми – виріши, немає стабільності – фінанси дають стабільність. Це все звичайно добре і фінанси, і будинки, фірмова одежа і хліб. Але суєта забирає час і більше немає можливості помолитись, поговорити в сім’ї про важливі істини, навчити дітей і тд. Не вистачає часу на хліб який від Бога, а іменно хлібом який походить від Бога буде жити людина.

А Він відповів і промовив: Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих.”

‭‭Матвiя‬ ‭4:4‬ ‭

2. Покажи себе або «кинься з храму»

Тенденція сучасного світу – людиноцентричність, в центрі людина зі своїм егоїзмом. Основна ідея сучасної дешевої психології – знайди себе, роби так як тобі хочеться і не звертай увагу на інших. Зроби життя своє комфортним і задовільняй свої бажання і будеш щасливий.

Людське життя є унікальне і абсолютне – це так. Але спокуса виходить уже не із уст самого диявола, а із телебачення та інтернету, із реклами та засобів масової інформації – покажи себе. Покажи, що ти можеш, покажи свої здібності, покажи хто ти. І люди показують. Хто оголене тіло, хто багацтво, хто свої подорожі, хто свій інтелект.

Нам диявол уже не пропонує кинутись з Храму, як Ісусові, у нас набагато більше шляхів показати себе, свою індивідуальність, свою гордість забуваючи творця, забуваючи Бога.

Зробити своє життя кращим, легшим, комфортнішим не буде гріхом, спокуса в такому житті возгордитись і забути Бога. Кинувшись з Храму вниз, Ісус показав би Себе, перемігши спокусу Ісус показав Отця, Який післав Його. Думаю, християнину варто показувати не себе і свої досягнення (хоча вони безумовно є), а показувати, що в його житті зробив і робить Ісус Христос.

3. Легка здобич, або «царство світа за 5 хвилин»

Хто із нас не мріяв виграти в лотерею мільйон або десять, або сто мільйонів доларів? Про що ми тільки не мріяли… Але на мій особистий погляд ми хочемо досягти успіху не докладаючи багато зусиль. Напевно мало хто хоче багато працювати перш ніж добратись до вершини (хоча саме так в житті і трапляється), більшість хоче не докладаючи великих зусиль мати все (або багато).

Дуже цікава пропозиція для Ісуса Христа – поклонися мені і все твоє. Всі царства світу які бачиш – твої. Це легкий шлях, Ісус вибрав інший – Голгофа і смерть.

Вам може пропонуватись щось легке і просте. Гарна робота, вигідні контракти по бізнесу і тд. Просто знайте не завжди все легке, просте і доступне є від Господа. Знайдіть своє місце, свій шлях і щоб там було місце для служіння і поклоніння Господу.

Пам’ятаєте слова Ісуса? –

Відійди, сатано! Бож написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!”

‭‭Матвiя‬ ‭4:10‬ ‭

P.S. Хтось сказав: “Не гріх впасти в спокусу, а гріх спокуситися”.

Бажаю всім нам перемоги в спокусах і допомоги від Господа.

-V

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s