П’ятниця 13 або історія вірувань.

Напевно ми всі зустрічали людей які носять на руці червону нитку, плюють через плече, стукають по дереву, не наступають на поріг, а також не протягують руку через поріг, не пройдуть по вулиці якщо вже її перейшов чорний кіт, вважають нещасливим днем -п’ятницю, нещасливе число 13 (тринадцять), не купляють будинки під номером 13, (а в багатьох будинках немає і тринадцятого поверху), не розказують сни до обіду, не… і багато чого іншого.

Такі вірування беруть свою основу в міфології, окультизмі, ворожбицтві, служінні ідолам (іншим богам), а часом в історії.

Я хочу звернути вашу увагу на такі відомі вірування як нещасливий день – пятниця 13 та вірування в те, що через поріг не можна подавати руку ані наступати на поріг дому.

1) Пятниця 13.

З якого часу цей день тижня і це число нещасливе?

Відповідь приведе нас в давнє минуле, загадкове та жорстоке.

Однією із найпоширеніших версій є наказ короля Франції Філіпа 4. Згідно з його наказом в п’ятницю 13 жовтня 1307 року по всій Франції, в один і той же саме час були заарештовані всі лицарі та великий магістр ордену темплієрів. Короля Франції Філіпа 4 цікавили величезні багацтва ордену. Лицарі ордену та магістри були піддані жахливим тортурам, страчені, спалювані живими, але тайну ордену не виказав ніхто. Згідно легенди великий магістр ордену Темплієрів Жан де Моле бувши спаленим живим (1314 рік) вже з полум’я вогню викрикнув пророцтво в якому передбачив швидку смерть королю Франції Філіпу та папі Римському Клименту. Пророцтво збулось, на протязі року король та папа померли. Переслідування ордену продовжилось по всій Європі. Орден перестав існувати в 1312 році. Але багато людей аж до цього часу нещасливий день п’ятниця 13, пов’язують із цією страшною датою в історії.

Є також інші версії пов`язані з міфами Скандинавії, «чортовою дюжиною», та смертю Ісуса Христа в п’ятницю. Але на мою особисту думку версія яка пов’язана із орденом Темплієрів є найбільш вірогідною.

2) Поріг дому.

Вірування в те що не можна наступати на поріг дому, передавати щось через поріг і тд дійшли до нашого часу із сивої давнини. Інколи люди просто роблять те чи інше не задумуючись чому воно так. Відповідь на це запитання ми знайдемо в Біблії.

“І взяли филистимляни Божого ковчега, і принесли його до Даґонового дому, і поставили його біля Даґона. А другого дня вранці повставали ашдодяни, аж ось Даґон лежить ницьма на землі перед Господнім ковчегом! І взяли вони Даґона, і поставили його на його місце. А наступного дня повставали вони рано, аж ось Даґон лежить ницьма на землі перед Господнім ковчегом! А Даґонова голова та обидві долоні рук його лежать відтяті на порозі, тільки тулуб Даґонів позостав при ньому. Тому то жерці та всі, хто входить до Даґонового дому, не ступають на Даґонів поріг у Ашдоді аж до цього дня.”

‭‭1-а Самуїлова‬ ‭5:2-5‬ ‭

Підозрюю, що багато людей які сьогодні не наступають на поріг дому про ідола Даґона не чули і його жерцями не являються, але традиція зберігається до цього часу, тінню відображаючи події які відбувались більше як дві тисячі років тому.

В нашому житті ми бачимо багато вірувань та традицій, але що дійсно важливо це зберігати та дотримуватись Слова Божого. Традиції, вірування та забобони не принесуть нам нещастя або удачу тому, що над всім царює Бог.

Бо Я знаю ті думки, які думаю про вас, говорить Господь, думки спокою, а не на зло, щоб дати вам будучність та надію.”

‭‭Єремiя‬ ‭29:11‬ ‭

Бог має про нас наміри на добро і якщо Бог благословить то ми дійсно будемо благословенні, удачливі та щасливі.

-V

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s